RESEPI : Sotong Masak Halia
Bahan-bahan:
500 gram sotong
1 ulas bawang bawang putih – hiris/tumbuk halus
3 ulas bawang merah– hiris/tumbuk halus
1 cm halia – hiris halus
1 cm kunyit hidup – tumbuk halus (boleh juga guna 1 sudu teh serbuk kunyit)
½ sudu teh jintan putih
1 tangkai cili merah - hiris
1 tangkai cili hijau - hiris
1 tangkai daun sup/bawang - hiris kasar
½ cawan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (jika suka)
Minyak masak untuk menumis
Cara penyediaan:
1. Gaul sotong
2. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan sotong dan biarkan sehingga masak. Gaul sekali sekala.
4. Masukkan air , kacau dan biarkan sehingga mendidih.
5. Tutup api. Masukkan cili merah dan cili hijau. Gaul rata.
6. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur daun sup/bawang.
RESEPI : Ketam Tumis Sambal Bertelur
Bahan-bahan.
2 ekor ketam
5 ulas bawang merah(dikisar)
2 ulas bawang putih(dikisar)
1.5 cm halia(dikisar)
1 biji telur
semangkuk kecil lada kering (dikisar)
Cara-cara :
1. Rebus ketam terlebih dahulu.
2.Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga agak pekat, kemudian, masukkan sedikit air rebusan ketam tadi dalam jumlah yang sesuai.
3. Masukkan ketam dalam bahan yang ditumis.
4. Masukkan telur ke dalam masakan tadi dan gaulkannya. Masak sehingga kuahnya menjadi agak pekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan